3 Basis Tips Voor het Ontwerpen van je Eigen Poster

3 Basis Tips Voor het Ontwerpen van je Eigen Poster

Je eigen poster maken zou een eitje moeten zijn. Vergeleken bij het maken van andere print producten, zijn er dan ook erg weinig regels wanneer het gaat om posters ontwerpen. Het staat je vrij om zo creatief te zijn als je maar wilt in het promoten van je merk of evenement.

Een effectieve poster kan de aandacht trekken, informeren en interesse wekken voor een product. Bekijk onze snelle en gemakkelijke gids om te zien hoe je een goede poster maakt:

1. Maak een Visuele Hiërarchie

Maak een Visuele Hiërarchie | 3 Basis Tips Voor het Ontwerpen van je Eigen Poster

Laten we eerst eens kijken naar wat ‘visuele hiërarchie’ nu eigenlijk is. Het gaat hierbij om het presenteren van bepaalde stijlelementen op zo’n manier dat het de lezer al veel duidelijk maakt over de boodschap. Als je dit goed doet, zul je de aandacht van de doelgroep gemakkelijker trekken en zullen de mensen je boodschap gemakkelijker begrijpen.

Laten we bij het begin beginnen. Bepaal eerst wat de belangrijkste elementen zijn. Denk hierbij aan de titel, de hoofdafbeelding en maak deze belangrijk. Dit kan door ze het grootste element te maken of een opvallende kleur te geven. Deze elementen zorgen ervoor dat mensen worden gelokt en geïnteresseerd raken.

Wanneer je de aandacht hebt getrokken, moet je de op een na belangrijkste details introduceren. Deze details zijn de eerste dingen die mensen moeten weten over jouw evenement of bedrijf. Denk hierbij aan de wat, wanneer, waar en hoe vragen.

Nadat je het onderwerp hebt geïntroduceerd, zullen de mensen meer te weten willen komen. In de kleinere details van de poster kun je nog wat meer kwijt over wat je wilt vertellen. Dit moet niet te veel afleiden of te veel ruimte innemen, maar groot genoeg dat het toch nog leesbaar is.

Snelle tip voor het drukken van posters: Als je veel te vertellen hebt, verdeel het dan in kleine stukjes.

2. Gebruik Treffende Afbeeldingen

Gebruik Treffende Afbeeldingen | 3 Basis Tips Voor het Ontwerpen van je Eigen Poster

Het gebruiken van afbeeldingen die saai of van lage  kwaliteit zijn is uiteraard een no-go. Je zult de aandacht veel beter vasthouden door treffende foto’s, illustraties en symbolen van hoge resolutie te gebruiken die relevant zijn voor jouw product of evenement.

Het is niet genoeg om treffende afbeeldingen te gebruiken. De afbeeldingen moeten namelijk ook strategisch worden geplaatst zodat het er ook goed uitziet en gemakkelijk te verwerken is voor de kijker. Alle elementen moeten goed bij elkaar passen en moeten elkaar versterken.

Probeer vooral niet alle ruimte op je poster op te vullen. Laat gerust wat delen leeg. Het hoeft niet vol te staan met afbeeldingen. Wanneer je ruimte open laat zal je poster meer duidelijkheid uitstralen.

3. Wees Creatief

Wees Creatief | 3 Basis Tips Voor het Ontwerpen van je Eigen Poster

Last but not least, wees niet bang om creatief te zijn en te experimenteren met het ontwerp van je poster. Gebruik de stijl, kleuren, fonts en compositie die jouw boodschap het beste vormgeven. Onthoud dat het ontwerp van je poster samenhangend en consistent dient te zijn ten opzichte van je andere promotiematerialen.

Je eigen poster ontwerpen is gemakkelijk zolang je deze drie tips in je achterhoofd houdt. Maak vandaag nog je eigen geweldige poster!