Jouw werkplek inrichten: creëer een thuis weg van huis

Jouw werkplek inrichten: creëer een thuis weg van huis

Kale muren, identieke bureaus en een serieuze, iets té representatieve bedrijfsruimte. De gemiddelde kantoorruimte kennen we allemaal. Het pand waarin de units van hetzelfde materiaal zijn voorzien en je eindeloos kunt verdwalen, omdat het gebouw overal gelijk is en geen enkel punt van herkenning heeft. Een kantoorruimte inrichten is zo eenvoudig nog niet en sinds de 20e eeuw hebben veel werkgevers hun werknemers alleen de hoognodige spullen gegeven. Lean management, lean meubilair: de focus ligt, helaas, op functionaliteit. Dit, ondanks dat een werkplek inrichten juist zo leuk kan zijn! Stel je personeel in de gelegenheid om aanpassingen aan hun ruimte te doen. Wil jij jouw werkplek op en top efficiënt maar ook gericht op performance inrichten? Lees snel ons hele artikel, want een goede werkplek levert goed resultaat!

Steeds meer werkgevers beginnen te beseffen dat de prestaties van hun organisatie samenhangen met hoe blij een werknemer is – en dat hangt weer samen met hun directe werkomgeving. Er is geen gebrek aan blogs gevuld met kantoorinrichting inspiratie, maar er wordt volgens ons van Drukzo niet genoeg gebruik van gemaakt. Is jouw employee happiness vergroten dan zo eenvoudig? Is het een kwestie van een whiteboard ophangen, kleurrijke kussens neerleggen en vrolijke forex-panelen tegen de muur schroeven? Kort antwoord: ja en nee. Wacht nog even met je een nieuwe werkplek inrichten, want er volgt wat kantoor inrichten tips en secrets!

Het liefst wil je dat jouw kantoor als thuis aanvoelt. Een plek waar je je creatief en efficiënt voelt, zonder op je pantoffels te hoeven lopen. Als werkgever kun je niet inschatten hoe ‘thuis’ voor jouw personeel voelt. De oplossing? Betrek ze in het proces! Het is niet zo dat je jouw héle inrichting opnieuw moet opzetten. Maar als jouw werknemers kunnen meedenken en hun eigen ideeën mogen aandragen, zal dit merkbaar zijn in de sfeer!

Echt, is het zo eenvoudig? Psychologen met een expertise in sociale wetenschappen hebben bewezen hoe een kantoorruimte inrichten de prestaties van werknemers kan beïnvloeden. Alexander Haslam en Craig Knight, twee van deze psychologen, hebben vier types inrichting tegen elkaar afgezet. Door te monitoren hoe effectief de deelnemers werkten, trokken zij conclusies – en daar kun jij je voordeel mee doen! Het duo onderzocht deze soorten werkplekken:


The lean office: waar alle essentiële spullen staan, maar niks meer.
The enriched office: waarin je een aantal vooraf neergezette plantjes en posters kunt vinden
The empowered office: waarin de werknemers zelf mochten meedenken over de inrichting
The disempowered office: waarin de werkgevers de veranderingen van de werknemers weer terugdraaiden.

Het resultaat? Enriched en empowered presteert duidelijk beter! Het draait om context, niet om controle. Uiteraard betekent dit dat lean en disempowered decors het slechter doen – pas daar dus mee op! Wetende dat prestaties samenhangen met de werkomgeving, kunnen wij alleen maar aanraden om voor jouw kantoorinrichting inspiratie op te doen… bij je werknemers! Er ligt heel veel potentie in de aankleding van jouw ruimte, maak er gebruik van! Het staat goed, voelt goed en werkt goed!

Hoe channel je de kantoorinrichting inspiratie van jouw werknemers vervolgens? Het blijft immers een werkplek, geen tweede huiskamer of mancave. Leg het concept voor aan je werknemers en vertel ze dat alle kantoor inrichten tips welkom zijn! Betrek ze in de aankleding, maar maak alvast een selectie van de mogelijkheden. Laat iedereen zelf designs aandragen voor, bijvoorbeeld, textielposters of zelfs gordijnen! Luxaflex zijn handig, maar weinig huislijk. En nu bijna alles bedrukt kan worden, kun je hier perfect gebruik van maken tijdens de verfrissende ‘werkplek inrichten’-klus!

Grote, kale muren zijn de perfecte plek voor bedrukt behang. Zo dek je in één keer zo’n grijs blok beton af. Laat iedereen ideeën aandragen voor het design. Misschien een tijdlijn, waar alle komende mijlpalen ook op kunnen worden geschreven? Een stukje historie voor de nieuwe werknemers en een manier voor de huidige om de voortgang te vieren.

Wachtkamers en vergaderruimtes worden een stuk gezelliger met bedrukte kussens, dakterrassen worden versierd met stoelen met een logo of quote die je jouw collega niet wilt laten vergeten. Je creëert een gevoel van ‘eenheid’ door het gebouw, maar maakt het ook speels en helemaal naar wens van jouw werknemers. Een stralend kantoor en stralende werknemers – twee vliegen in één klap!

Stap af van de dertien-in-een-dozijn inrichting die je bij ieder gemiddeld bedrijf kunt vinden. Het is 2017, een werkplek is al jaren meer dan alleen een werkplek. Je moet er creatief kunnen denken en dat stimuleer je door de creativiteit terug te laten komen in de aankleding. En daar kan Drukzo je geweldig bij helpen!