Ontwerpen, Tutorials
Hoe Maak je je Bestanden Drukklaar?
Wil jij je bestanden drukklaar maken? Bij Helloprint hebben wij het doel om drukwerk makkelijk te maken, en daarom leggen wij je hier uit hoe je jouw bestanden gemakkelijk drukklaar kan maken.
De juiste instellingen voor jouw ontwerp zorgen ervoor dat de kwaliteit van het drukwerk gegarandeerd goed is, ongeacht welk design programma gebruikt wordt. Hieronder vind je snelle en gemakkelijke stappen over hoe je de juiste instellingen gebruikt voor jouw bestand:
Het juiste formaat
De eerste stap in het klaar maken van je bestand is het aangeven van de precieze afmetingen van je drukwerk. Sommige drukkerijen en online drukkerijen kunnen de maten van je design aanpassen, maar het is makkelijker en sneller om meteen het juiste formaat te leveren. Zo ontstaan er geen verwarringen of onverwachtse veranderingen aan je design.
Extra, Extra
De volgende stap is het creëren van afloop rond je document. Afloop is extra ruimte dat verder gaat dan waar je je document zal afsnijden.
Nieuwe ontwikkelingen hebben het makkelijker gemaakt om producten preciezer af te snijden, maar de mogelijkheid dat de machine voorbij de snijtekens snijdt bestaat nog steeds. Als je design geen afloop heeft, is het mogelijk dat je een witte rand rond de afgesneden randen krijgt.
Kleine producten hebben minstens 3 mm afloop nodig. Grotere producten zoals banners en panelen hebben een afloop van 5 mm of meer nodig.
Veiligheid voorop
Terwijl het mogelijk is dat de snijmachine buiten de snijtekens snijdt, is het natuurlijk ook mogelijk dat het binnen de snijtekens snijdt. Creëer een marge van 5 mm voor kleine producten, zoals flyers en folders, en een marge van 50 mm voor grotere producten. Houd belangrijke informatie binnen deze marges om te voorkomen dat ze afgesneden worden.
Let op: voor boekjes is het belangrijk dat de marges bij de rug van het boekje groter zijn dan aan de boven, onder, en zijkant. Zo kan de inhoud nog steeds goed gelezen worden als de pagina’s gebonden zijn.
CMYK > RGB
Druk bestanden met kleurinstellingen die op RGB staan kunnen compleet andere kleuren hebben als ze gedrukt zijn. Dit komt doordat printers CMYK, of wel een vier kleuren systeem, gebruiken voor het drukken. CMYK staat voor de 4 kleuren: cyan, magenta, yellow, en black.
De instellingen van jouw bestand moeten vanaf het begin op CMYK staan. Zo krijg je een beter idee over hoe de kleuren er uit komen te zien op het drukwerk.
Helder en duidelijk
Zorg ervoor dat je afbeeldingen met een hoge resolutie gebruikt om ervoor te zorgen dat je drukwerken heldere en duidelijke afbeeldingen bevatten. Kleine producten hebben afbeeldingen met een resolutie van minstens 300 dpi. Grotere producten doen het het best met een afbeelding met een resolutie van 72 tot 150 dpi.
Het eindproduct
Als je design helemaal af is, exporteer dan je bestand naar een PDF bestand met snijlijnen. Zo weten printers waar gesneden moet worden.
Het is het beste om je bestand naar een PDF bestand om te zetten omdat het een universele bestandstype is die op elke computer gelezen kan worden. PDF bestanden behouden ook het lettertype, afbeeldingen, grafische vormgevingen, en de layout van elk ontwerp.
Printers hebben de voorkeur aan een PDF bestand, maar ze accepteren andere bestandstypen ook. Een aantal van deze bestandstypen zijn AI (Adobe Illustrator bestand), PSD (Photoshop bestand), en zelfs INDD (InDesign bestand). Printers accepteren ook JPG of PNG bestanden.
Als je Photoshop of Illustrator gebruikt, zijn hier een aantal dingen om in je achterhoofd te houden voor het drukklaar maken van jouw bestand:
- Lettertypen. Zet al je tekst over naar vectoren (voor Illustrator) of objecten (Photoshop). Dit is om het formaat, de vorm, en de kleur van het lettertypen van het bestand te behouden. Sommige computers of programma’s veranderen het lettertypen van het bestand als ze het niet herkennen.
- Afbeeldingen. Sluit gelinkte afbeeldingen in die je hebt gebruikt in je bestand. Gelinkte afbeeldingen zullen namelijk niet te zien zijn op andere computers, aangezien die computer niet het originele bestand bevat waar het naar gelinkt is. Een afbeelding insluiten betekent dat een kopie van de afbeelding opgeslagen wordt in het bestand.
De juiste instellingen zorgen voor consistent mooie drukwerken. Waar wacht je nog op? Ontwerp jouw drukwerken nu!