Veelvoorkomende drukwerk fouten en hoe je deze kan voorkomen

Veelvoorkomende drukwerk fouten en hoe je deze kan voorkomen

We zijn er zeker van dat je een perfect ontwerp hebt. Toch kan het soms voorkomen dat er een foutje wordt gemaakt. Heb je weleens meegemaakt dat jouw drukwerk er toch niet helemaal uitzag zoals je van te voren dacht? Dat is frustrerend he?! Het is eigenlijk nog frustrerender wanneer het een ontwerpfout betreft, die je makkelijk kon voorkomen.

Hier zijn de meest voorkomende print blunders en hoe je ze simpel kan voorkomen:

Het afdrukken

Het afdrukken | Veelvoorkomende drukwerk fouten en hoe je deze kan voorkomen

Geen afloop

Ondanks dat de snijmachine steeds accurater wordt in het snijden van jouw drukwerk naar de juiste afmetingen, is het nog steeds mogelijk dat deze er één of twee millimeter naast zit.

Hoe je dit voorkomt: Zorg voor afloop of extra ruimte van 5mm rond je ontwerp. Op deze manier weet je zeker dat, zelfs als het papier een beetje beweegt in de snijmachine, dat er geen dunne witte lijn zichtbaar is aan de randen van je drukwerk.

Ga een stapje verder dan de veiligheidszone

Zoals we net aangaven is het mogelijk dat papier een beetje beweegt in de snijmachine. Ondanks dat het mes jouw ontwerp aan de buitenzijde kan bijknippen, kan dit ook aan de binnenzijde gebeuren.

Hoe je dit voorkomt: Creëer een marge of veiligheidszone van tenminste 5mm aan de binnenzijde van de randen. Voorkom dat je tekst en afbeeldingen plaatst voorbij die marge. Er bestaat namelijk het risico dat teksten en afbeelding per ongeluk worden afgesneden. Bij sommige producten zoals boekjes en boeken heb je een grotere marge nodig aan de zijde waar de rug van het boek zit.

Oneven randen

We willen je aanraden om geen randen toe te voegen aan je drukwerk ontwerp, ondanks dat dit misschien een van de trends is op dit moment. Er bestaat namelijk altijd het risico dat de snijmachine net binnen of net buiten de marges snijdt,  met oneven randen of een niet-gecentreerd ontwerp als resultaat.

Hoe je dit voorkomt: Als je per se randen wilt gebruiken in je ontwerp, zorg er dan tenminste voor dat deze randen niet voorbij je marge gaan. Wil je randen aan het uiterste randje van je ontwerp tonen, zorg dan dat je de kleuren verlengd van de veiligheidsmarge tot aan de afloop. Op deze manier ben je er zeker van dat de rand er niet afgesneden wordt, ook is er dan geen witte dunne lijn zichtbaar na het snijden.

Afbeeldingen

Afbeeldingen | Veelvoorkomende drukwerk fouten en hoe je deze kan voorkomen

Afdrukken in RGB

Vraag jij jezelf weleens af waarom de kleuren van je drukwerk niet overeenkomen met de kleuren op je scherm? We hebben het antwoord voor je: je document is hoogstwaarschijnlijk ingesteld op RGB kleuren.

Ontwerp en documenten die staan ingesteld op RGB kleuren zijn bestemd om te worden bekeken via een scherm. Zij die staan ingesteld op CMYK zijn daarentegen bedoelt voor drukwerk. Ondanks dat ze flink wat kleuren met elkaar delen, zijn er sommige kleuren in RGB die niet kunnen worden gecreëerd met CMYK. Dit heeft als resultaat dat jouw drukwerk niet overeenkomt met de kleuren op je scherm.

Hoe je dit voorkomt: Als je iets aan het ontwerpen bent met de intentie om dit af te drukken, zorg er dan voor dat je kleurmodus van je design document staat ingesteld op CMYK.

Lage resolutie

Het beste drukwerk materiaal heeft duidelijke en scherpe teksten, afbeeldingen en grafische vormen. Om dit te bereiken heeft je ontwerp dus een hoge resolutie nodig. Afbeeldingen en grafische vormen in een lage resolutie leiden vaak tot vervaagd en korrelig drukwerk.

Hoe je dit voorkomt: Als je van plan bent om kleine producten zoals visitekaartjes, flyers of boekjes te bestellen, dan doe je er goed aan om ontwerpen en foto’s te gebruiken met een resolutie van tenminste 300dpi. Voor grotere producten zoals banners en vlaggen, adviseren wij maximaal 150dpi.

Hoge inkt niveaus

Afbeeldingen die erg veel inkt nodig hebben kunnen ervoor zorgen dat papier gaat kreukelen. Papier kan namelijk enkel een beperkte hoeveelheid aan inkt absorberen.

Hoe je dit voorkomt: Maak gebruik van een preflight tool zoals Adobe Acrobat Professional om de inkt niveaus te controleren. Als je niet de beschikking hebt over Adobe Acrobat Professional, geen zorgen, wij controleren het ook voor je en indien nodig passen we het voor je aan.

Teksten

Teksten | Veelvoorkomende drukwerk fouten en hoe je deze kan voorkomen

Kleine tekst

Tekst afdrukken die kleiner is dan een lettergrootte van 6pt is lastig. Documenten met een kleine lettergrootte kan resulteren in onleesbare en vervaagde tekst.

Hoe je dit voorkomt: Zorg ervoor dat je lettergrootte tenminste 6pt is. Alle tekst die kleiner is dan 6pt wordt onleesbaar. Als het lettertype dunne lijnen heeft, doe je er goed aan om deze groter dan 6pt te maken. Hiermee vergroot je de leesbaarheid van de tekst.

Missende lettertypes

Wanneer je jouw document exporteert zonder alle lettertypes in te sluiten, zal de printer van je lokale shop of online printer uitgaan van de lettertypes die daarop zijn geïnstalleerd. Als het systeem niet de lettertypes heeft die jij hebt gebruikt in jouw ontwerp, worden ze vervangen door standaard lettertypes. Dit kan leiden tot een compleet nieuw design.

Hoe je dit voorkomt: De beste manier om deze error te voorkomen is door je tekst te rasteren of door deze te converteren naar een Smart Object in Photoshop. Als je gebruik maakt van Illustrator, converteer dan je tekst naar contouren.

Tussenruimte

Extra ruimte tussen lijnen tekst of oneven marges rond een afbeelding op een flyer zijn op het eerste gezicht mogelijk lastig zichtbaar op een computerscherm. Zodra deze ontwerpen worden gedrukt kunnen ze ineens wel zichtbaar worden. Dit kan een onaangenaam en afleidend effect hebben.

Hoe je dit voorkomt: Druk je ontwerp eens af op je eigen printer thuis, dan krijg je een goed beeld van hoe het definitieve ontwerp eruit komt te zien. Is het resultaat niet wat je ervan verwacht, zoom dan eens goed in op je ontwerp en speel met extra ruimte tussen de tekst.

Spelling & grammatica

Dit klinkt natuurlijk super logisch, maar er is niets gênanter dan spelfouten op je drukwerk.

Hoe je dit voorkomt: Proeflezen, proeflezen en proeflezen. Als je spelling en grammatica lastig vindt, vraag dan een vriend of collega om je erbij te helpen. Natuurlijk checkt je computer bepaalde fouten, maar een simpele fout in je e-mailadres of een stijlfout in je waardepropositie gaat de computer niet herkennen.

Fouten zijn onvermijdelijk, maar er zijn zeker manieren om ze te voorkomen. Controleer je ontwerp altijd voordat je deze naar de drukker stuurt,

Als je meer advies nodig hebt over het optimaliseren van je ontwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!