Wat is Afloop en waarom is het Belangrijk?

Wat is Afloop en waarom is het Belangrijk?

Heb je ooit een indrukwekkend drukwerk ontwerp gemaakt, maar vind je na het ontvangen van alle drukwerken een lelijke witte rand rondom je ontwerp? Dan kan het zijn dat je bent vergeten om een afloop in je ontwerp te verwerken.

Afloop

Wat is afloop nou eigenlijk? Afloop is een extra ruimte rondom de buitenrand van je document wat eraf gesneden wordt tijdens de productie. Het is essentieel bij het printen van bijna alle papieren drukwerken, waaronder visitekaartjes, presentatiemappen, canvas drukwerk, en zelfs banners.

Druk bestanden hebben meestal snijtekens om aan te geven waar de snijmachine moet snijden. Nieuwe ontwikkelingen hebben het makkelijker gemaakt om drukwerken nauwkeuriger te snijden, maar het gaat niet altijd perfect.

Wat er kan gebeuren is dat de machine net naast de snijtekens snijdt. Als je ontwerp geen afloop heeft, kan het resultaat zijn dat er een dunne witte rand langs de rand van je werk loopt.

Om dit te voorkomen moet er extra informatie langs de randen van je ontwerp geplaatst worden wat er af gesneden zal worden. Dit noemen we de afloop.

Hoe moet je afloop instellen?

De afloop kan gemaakt worden als je je bestand opbouwt. Vind de ‘afloop’ optie in je instellingen en creëer een afloop van 3 mm langs de randen van het document. Voor bepaalde grote producten zoals banners en panelen bevelen wij een afloop van 5 mm aan. Zo voorkom je lelijke witte randjes als je drukwerken gesneden worden.

Afloop creëeren is een kleine maar belangrijke stap in het maken van prachtige drukwerken. Vergeet de volgende keer als je een folder of flyer bestelt dus niet om er een in je bestand te verwerken!