Wat is Overdruk?

Wat is Overdruk?

Drukwerk termen en concepten kunnen verwarrend zijn, zeker wanneer je geen professional bent. Wanneer je een bestand klaar maakt om af te drukken, zijn er een aantal termen die handig zijn om te kennen om alles goed te laten verlopen. Eén van deze termen is ‘overdruk’.

Dus, wat is overprint? Overdruk ontstaat wanneer kleuren over andere kleuren worden gedrukt, zodat ze mengen. Het mixen van de kleuren resulteert in een andere kleur. Wanneer je bijvoorbeeld gele inkt drukt bovenop cyaan, creëer je de kleur groen.

Dit kan een probleem worden wanneer alleen bepaalde delen van je ontwerp zijn ingesteld om te overdrukken, terwijl het eindresultaat uiteindelijke veel oneven kleuren zijn in het ontwerp.

Wanneer objecten niet zijn ingesteld om te overdrukken, is het resultaat dat de onderlaag verdwijnt. Dit effect wordt ook wel ‘knock out’ genoemd. Zo is alleen de kleur van de bovenlaag nog zichtbaar. Het mengen van kleuren is op deze manier niet mogelijk. Als de objecten staan ingesteld op ‘knock out’, kun je deze dus niet mengen.

Als je een grafisch ontwerper bent, zijn hier wat belangrijke tips voor het gebruiken van overdruk in jouw ontwerpen:

  • In de print industrie wordt de kleur zwart vaak gebruikt om over andere kleuren heen te printen. Het 100% zwart wordt over andere donkere kleuren heen gedrukt om een donkere tint zwart te maken.
  • Objecten in de kleur wit moet je nooit gebruiken om te overdrukken, aangezien er geen reguliere kleur wit is wanneer het gaat om print. De kleur wit die je gebruikt voor overdruk wordt dus niet zichtbaar in het eindresultaat. Zo blijft alleen de onderlaag over.

Wanneer je jouw bestand klaarmaakt om af te drukken, controleer dan goed wat de overdruk instellingen zijn in de output instellingen van jouw grafische programma.