Wat moet je meenemen naar een netwerkevenement?

Wat moet je meenemen naar een netwerkevenement?

Als je wilt dat een zakelijke evenement soepel verloopt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Dat is wel zo handig. Zo zijn er namelijk veel kleine details die over het hoofd worden gezien door veel mensen.

Netwerken. Voor de een is het iets dat vanzelf komt, voor de ander is het een nachtmerrie. We kunnen eromheen proberen te draaien, maar netwerken is enorm belangrijk. Al helemaal wanneer je nieuwe potentiële klanten of leveranciers probeert aan te trekken.

Voor veel mensen vallen de gratis hapjes dan ook altijd goed in de smaak. Je hoeft dan immers niet heel de tijd met iemand te praten. Netwerken hoeft helemaal geen ramp te zijn. Het is belangrijk om een aantal dingen te weten over netwerken en netwerkevenementen. Een van die dingen is, ‘wat breng je mee naar een netwerkevenement?’

Maar, wat moet of kan je dan beter niet meenemen naar een netwerkevenement? Uiteindelijk zijn netwerkevenementen belangrijk voor het doen van zaken. Het maakt niet uit hoeveel berichten of e-mails je naar iemand verstuurd, persoonlijk contact is vaak de sleutel tot succes.

Visitekaartjes

Visitekaartjes zijn een ‘must’ om mee te nemen naar een netwerkevenement. Neem meer visitekaartjes mee, dan je denkt nodig te hebben. Zo voorkom je ongemakkelijk situaties en heb je in ieder geval altijd een visitekaartje.

Een pen

Het lijkt heel standaard, maar toch vergeten veel mensen een heel basic item, een pen. Een pen heb je bijvoorbeeld nodig om notities te maken op de achterkant van een visitekaartje dat je hebt gekregen. Handig, want dan weet je waarom je iemand moet terugbellen. Je zal versteld staan hoeveel mensen zo’n basisitem vergeten.

Pepermunt en parfum

Pepermunt (geen kauwgom – kauwen en praten tegelijk komt erg onprofessioneel over) en parfum zijn een goed idee om mee te nemen naar een netwerkevenement. Pepermunt zorgt ervoor dat je babbel vlotter verloopt en geeft zelfvertrouwen voordat je een gesprek ingaat. Je weet namelijk dat je adem goed en fris ruikt.

Iets om het ijs mee te kunnen breken

Weet wat je tegen mensen gaat zeggen voordat je met ze in gesprek gaat. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over het gratis eten, de sprekers op het evenement waar je net naar hebt geluisterd of de file waarin je gisterenavond hebt gestaan voordat je aan het koken kon beginnen. Zorg ervoor dat je wat leuks te vertellen hebt om een gesprek mee te openen.

Een plan met wie je contact op gaat nemen

Er is een reden waarom je naar dit netwerkevenement gaat, of je nu een paar nieuwe contacten wilt leggen met potentiële klanten of echt doelgericht iemand wil ontmoeten. Het is een goed idee om te weten met wie je wilt gaan praten. De meeste evenementen zullen een lijst sturen van wie er op voorhand aanwezig is. Kijk bijvoorbeeld op LinkedIn met wie het interessant kan zijn om te praten.

Maar, wat moe je niet meenemen?

Een vriend

Natuurlijk zou het leuk zijn om iemand op het netwerkevenement te kennen, maar je komt op deze manier niet met nieuwe mensen in contact. Stap daarom ook uit je comfort zone en ga het gesprek aan. Je zult merken dat het na een aantal gesprekken steeds natuurlijker aan zal voelen.

Alles zwaarder dan een visitekaartje

Mensen willen niet opgezadeld worden met tijdschriften of brochures tijdens een netwerkevenement. Zeg nou zelf, dat wil je toch ook niet? Groot, zwaar en onhandig om heel de tijd mee te dragen. Wissel daarom visitekaartjes met elkaar uit en stuur desnoods naderhand een kaart, brochure of flyer toe naar de personen die je nog een keer zou willen spreken.

Laten we eerlijk zijn, een netwerkevenement is de enige keer dat je tegen een onbekend persoon alles over jezelf kunt vertellen. En dat is misschien wel eens goed ook. Kijk eens om je heen, je ziet tegenwoordig bijna iedereen op zijn/haar telefoon kijken. Of je nou zit in de bus of op school bent, we praten steeds minder met elkaar. Op een netwerkevenement hoef je dit gevoel niet te hebben. Iedereen is op zo’n evenement juist aanwezig om te praten. Grijp deze kans, wellicht haal je er ook nog zakelijke contacten uit. Een win-win situatie!