Onze productiemachine voor dit product is in onderhoud. Alle bestellingen zullen tussen de 5 en 7 dagen later geleverd worden dan de aangegeven levertijd.
Kun je het gewenste product of oplage niet vinden? Vraag direct een offerte aan.
  • Supersnelle levering
  • 1000+ Bedrukte producten
  • 5-sterren Klantenservice

Werktekeningen, wat heb je er aan?

Gepubliceerd op: 30 december 2013

Door: Maaike Hoekstra

Wij krijgen vaak vragen over het aanleveren van bestanden. Hoe moet je de bestanden aanleveren? Waar je rekening mee moet houden? Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, maken we gebruik van werktekeningen. Maar hoe moet je deze werktekeningen nu precies gebruiken?

Werktekeningen zijn er om je te helpen bij het opmaken van je drukbestand. In de werktekening staat alles uitgelegd waar je rekening mee moet houden. Je moet namelijk bijvoorbeeld rekening houden met de snijranden, waar je de tekst moet plaatsen, of waar een venster in het document zit.

Flyers

Neem als voorbeeld het opmaken van een flyer. Hieronder zie je de werktekening van een flyer. In het witte gedeelte kun je alle tekst en foto's plaatsen, zoals jij het wilt. Het grijze gedeelte is de tekstmarge. Dit gedeelte is nog wel zichtbaar op de flyer, maar het is beter om hier geen tekst te plaatsen. Zo voorkom je dat tekst of andere belangrijke elementen afgesneden worden. Vervolgens heb je het oranje gedeelte, dit is de snijmarge. Wanneer je geen witrand wilt hebben om je flyer heen, dan is het belangrijk dat je kleur of achtergrond hierin afloopt.

Werktekening Flyers

Naast de randen zie je dat er links onder snijlijnen zichtbaar zijn. Deze lijnen geven aan waar je drukwerk afgesneden wordt. Hierdoor kun je duidelijk zien wat er wegvalt na het drukken en snijden van je flyers.

Folders

Om het een stapje ingewikkelder te maken, nemen we nu een folder als voorbeeld. Een folder is simpel gezegd een dubbel gevouwen flyer. Een folder bevat daardoor niet één of twee kanten maar minstens vier. Hierdoor is er een andere werktekening voor een folder dan voor een flyer, zoals te zien is in het voorbeeld hieronder. In principe werkt deze werktekening hetzelfde als die van de flyers. In de werktekening van een folder staan de vouwlijnen aangegeven. Het is belangrijk om rekening te houden met deze vouwlijnen. Op de aangegeven locaties zullen namelijk de folders gevouwen worden. Wanneer er een streep (de vouwlijn) door de tekst staat, wordt deze tekst door de vouw een stuk minder goed leesbaar en komt een deel van de tekst op de verkeerde pagina te terecht. Door deze werktekening bij je ontwerp te houden, kun je heel goed zien waar je drukwerk gevouwen gaat worden en hoe je folder er uiteindelijk uit komt te zien.

Werktekening Folders

Door gebruik te maken van werktekeningen voorkom je vertraging van jouw bestelling. Wanneer een bestand niet drukklaar is, nemen wij niet het risico om jouw bestand verkeerd af te drukken. Kleine aanpassingen doen we uiteraard gratis zelf, maar voor grote aanpassingen zullen we contact met je opnemen. Zo zorgen we er dus samen voor dat een bestand goed gedrukt wordt.

Enveloppen met venster

Een werktekening voor een envelop met venster is een stukje lastiger. Want waar zit het venster op een envelop? En wat zijn de afdrukmarges rondom het venster? Zoals in het voorbeeld hieronder te zien is, zijn er een aantal locaties waar je je envelop niet kunt bedrukken. Met behulp van deze werktekeningen kun je precies zien waar je wel en geen tekst of foto/logo kunt plaatsen.

Werktekening Enveloppen met venster

Door deze afmetingen aan te houden weet je precies waar je venster komt. Ook hier zie je het gedeelte waar tekst of andere elementen geplaatst kunnen worden, de tekst marges, en de snijmarges. De afmetingen die worden weergegeven bij de werktekeningen met venster, geven aan waar je je logo of tekst kunt plaatsten om het venster niet te raken.

InDesign

Naast werktekeningen in PDF formaat, bieden wij ook InDesign templates aan. Wanneer je met InDesign werkt, is het handig om deze templates te downloaden vanaf onze site. Je kunt jouw ontwerp er dan heel gemakkelijk in toevoegen. Hierdoor kun je eenvoudig zien hoe je drukwerk gedrukt wordt. Werktekeningen zijn dus handig om te gebruiken bij het ontwerpen van je drukwerk. Je komt hierdoor niet voor onverwachte verrassingen te staan wanneer je het drukwerk besteld. Bijvoorbeeld dat je ontwerp niet goed blijkt te zijn en daardoor niet druk klaar. Dit voorkomt een hoop vertraging bij het drukproces want het kost veel tijd om iets te aanpassen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Profiteer van aanbiedingen en deals!

We verwijzen je door in %i seconden...

We hebben jouw product gevonden

Plaats je bestelling bij onze partner Yoursurprise

We verwijzen je door in %i seconden...

We hebben jouw product gevonden

Plaats je bestelling bij onze partner Greetz

Drukzo