Zo Maak je een Bestand Klaar Voor een Groot Spandoek

Zo Maak je een Bestand Klaar Voor een Groot Spandoek

Banner marketing is een eenvoudige en pakkende manier om bekendheid te vergaren voor jouw merk. Wij willen ervoor zorgen dat een spandoek drukken voor jou dan ook heel gemakkelijk is. Daarom helpen we je met de eerste stap, het klaarmaken van het bestand. Het belangrijkste om te onthouden is dat dit anders gaat dan bij kleine producten. Hoewel sommige aspecten misschien vergelijkbaar zijn, maken de grootte, de locatie en de afstand van de kijker een groot verschil.

Een goede opmaak van het bestand maakt het ontwerpen van grote banners veel overzichtelijker. Het voorkomt met name dat het bestand niet gigantisch wordt.

Volg deze snelle en makkelijke stappen om jouw bestand klaar te maken voor groot drukwerk design.

  1. Bepaal de Afmetingen

De eerste stap voor het klaarmaken van jouw bestand om af te drukken is het selecteren van de juiste afmetingen. Zorg er daarom voor dat je van tevoren goed nadenkt over de grootte van de banner. Raak vooral niet in paniek als het bestand erg groot wordt, dit los je op door de resolutie te verlagen.

2. Stel de Resolutie in

Een veelvoorkomende misvatting is dat bestanden voor banners een hogere resolutie dan normaal moeten hebben. Dit is simpelweg niet het geval. Deze denkwijze zal ervoor zorgen dat je computer oververhit raakt en dat je een gigantisch bestand krijgt.

Banners en andere grote drukwerk producten hebben geen resolutie van 300dpi nodig. Dit is bij kleinere producten zoals brochures en posters vaak wel het geval. Een banner is echter bedoeld om van een aantal meter afstand te zien te zijn. Daarom raden we daarvoor 200dpi aan. Voor grotere afstanden kun je beter kiezen voor 75dpi.

3. Kies voor CMYK

De benodigde kleur modus voor alle drukwerk producten is CMYK. Als je banner bestanden worden geprint op RGB zullen de kleuren op de banner er namelijk compleet anders uit zien dan op je scherm.

4. Bepaal de Afloop

Het maakt niet uit hoe groot het product is, je moet altijd rekening houden met de afloop. Voor het printen van een grote banner, raden we aan dat je aan de randen van je ontwerp rekening houdt met een afloop van 5 millimeter. Dit zorgt ervoor dat je geen banner krijgt met witte randen.

5. Bepaal de Marge

Een marge is essentieel voor alle drukwerk producten om te zorgen dat wanneer de snijmachine de hoeken afsnijdt, er geen belangrijke informatie verloren gaat.

In het geval van de banners zijn er grotere marges nodig. We raden aan om te zorgen dat je teksten en afbeeldingen op zijn minst 50 millimeter zijn verwijderd van de randen. Bij roll-up banners kun je het beste kiezen voor een marge van 10 millimeter tot de bovenkant, 4 millimeter van de zijkant en 150 millimeter van de onderkant. Op deze manier zal je ontwerp er niet worden afgesneden.

6. Sla het Bestand op

Printers accepteren de meeste bestandstypes, maar de meest voorkomende zijn PDF, PSD of JPG. Vergeet je ontwerp niet terug te te brengen tot een enkele laag voor snel en gemakkelijk afdrukken.

Als je ervoor kiest om een Illustrator bestand in te leveren bij je ontwerp, zorg dan dat je alle fonts hebt geconverteerd naar uitlijningen. Dit zorgt ervoor dat de fonts hetzelfde blijven bij het afdrukken. Het is ook belangrijk om alle stroken te veranderen naar uitlijningen en om alle afbeeldingen die je hebt gebruikt te ‘embedden’.

Nu ben je klaar om jouw eigen bestand klaar te maken. Houd deze tips voortaan in je achterhoofd wanneer je grote banners ontwerpt.